Monday, March 26, 2012

Sabar Mummy!

Alhamdulillah. Irfan tidak demam lagi. Beberapa hari ini, perubahan perangai Irfan menguji kesabaran mummy dia. Bukan nya dia tidak mendengar kata atau nakal. Cumanya tidak boleh berenggang. Hendak ke dapur diheret mummy. Nak naik atas diheret mummy. Pastu nak turun heret mummy lagi. Kalau malam hendak berdukung sampai terlelap. Bila cuba diletak atas tilam atau katil terus terjaga minta didukung lagi. Tidak mahu pula tu dengan daddy atau kakak nannynya.
Penat. Lagi pula pada hari-hari daddy outstation. Irfan bangun lagi di tengah malam (awal pagi sebenarnya) hendak turun ke tingkat bawah. Sampai di bawah tidur di atas dukung. Cuba diletak atas tilam, nangis kemudian mahu ke atas lagi. Ulang alik 2-3 kali mummy naik geram. Dipukul manja pampers Irfan. Menangis makin kuat sampai teresak-esak. Aduh. Last sekali dipujuk lagi tidur di katil. Alhamdulillah tertidur dia.
Melihat wajah dia tidur dengan airmata di hujung mata, mummy jadi sedih. Dalam hati mummy meminta maaf kerana tidak tahan dengan keletihan sendiri. Sakit pinggang dan belakang mendukung Irfan turun naik tangga. Menangis mengingatkan kenapalah mummy berasa geram.  Menyesal kenapa mummy berperasaan sedemikian.
Semalam ada bintik merah melepuh di tangan dan kaki Irfan. HFMD kah? Aduh.. Irfan tidak ke tadika atau nursery. Dari mana pula berjangkit ni? Dari klinik barangkali. Hari tu masa ke klinik paed penuh dengan orang. Heish. Atau pun dari mana-mana shopping mall. Mungkin ada ibu bapa yang tak faham bila kena HFMD anak kena kuarantin jangan di bawa keluar. Ish ish.
Irfan aktif macam biasa dengan senyuman manis dia despite all the drama. Benar dia suka drama air mata sekarang ini. TIdak dapat kemahuannya mula lah drama. Huhu Pre- Terrible Two barangkali. Tidak sampai sebulan akan masuk 2 tahun.

"Irfan nak membesar.Sabar ye Mummy. " pesan daddy

1 comment:

Julie M Gumpil said...

Adakala memang susahkan nak sabar dengan anak.. Saya pun selalu rasa menyesal bila keadaan seperti ni berlaku... Hi, saya blogwalking jom visit dan kalau sudi follow my blog... tq..